Projekter - Kapitel 5Tilbage
Projekt 5.1 Keplers verdensbillede og de regulære polyedre
Keplers store opdagelse var ifølge ham selv, at solsystemet er bygget op af de 5 regulære polyedres om-skrevne og indskrevne kugleflader. I projektet tager vi Kepler alvorlig og regner på hans model, hvor planeterne er placeret på disse kugleflader. Projektet er udformet i Maple, men kan uden vanskeligheder gennemføres i et andet værktøjsprogram.

Projekt 5.2 Penduler – et eksperimentelt forløb i samarbejde med fysik
Med Foucaults pendul på vise, at Jorden drejer om sin akse. Ud fra videooptagelser og ud fra kendskab til sammenhængen mellem svingningstid og pendullængde beregnede vi hvor højt oppe pendulet var op-hængt. I dette projekt undersøger vi eksperimentelt i samarbejde med fysik denne sammenhæng.

Projekt 5.3 Kropsvægt og andre biologiske størrelser hos pattedyr
Projektet Indeholder en række øvelser, hvorigennem der trænes matematisk modellering. Projektet kan erstatte en klassegennemgang af afsnit 5.3 om potensregression. Projektet kan også gennemføres som et miniprojekt ved blot at vælge en af øvelserne. Projektet kan endelig gennemføres i et samarbejde med biologi og / eller engelsk, idet der i del 2 ligger en række engelsksprogede tekster.

Projekt 5.4 Træk solsystemet ned på Jorden
Klassen opdeles i hold, der hver udarbejder et forslag til en planetsti i det område, hvor man bor. Planetstien skal være en korrekt nedskalering af solsystemet. Projektet kan gennemføres sammen med danskfaget, hvor de enkelte hold udformer et forslag til kommunen eller en anden myndig-hed om at etablere en sådan oplysende planetsti.

Projekt 5.5 Forebyggelseskommissionen – et projekt i samarbejde med samfundsfag
Rapporten fra den såkaldte forebyggelseskommission, der udkom i 2009, foreslog en række indgreb, der alle tog sigte på at give danskerne en gennemsnitlig levetid, der var 3 år længere end i dag. Indgrebene var på områder, hvor adfærden anses for at være sundhedsskadelig. Vi ser nærmere på de foreslåede afgiftsændringer på tobak, alkohol, slik, sodavand og fedtholdige varer, og på beregning af effekterne. Kan findes i studieretningskapitel 14, afsnit 5.6 'Projekt om sundhedsfremme'

Projekt 5.6 Kemisk reaktionshastighed
I en kemisk proces vil reaktionshastigheden afhænge af reaktanternes koncentrationer. I kemi modelle-res denne sammenhæng som en potensfunktion, men der kan være flere variable i spil, hvorfor variabel-kontrol er afgørende. I dette projekt gennemføres et bestemt kemisk eksperiment og datamaterialet modelleres for at undersøge hvilken type af potenssammenhæng der er tale om. Kan findes i studieretningskapitel 12, afsnit 3 'Potensmodeller'

Projekt 5.7 Biodiversitet - modellering af autentiske data
Biodiversitet drejer sig om antallet af arter i et bestemt område. Alt andet lige vokser antallet af arter med arealet, men hvordan? Antallet vokser ikke lige så hurtigt som arealet. Vi forsøger at beskrive biodi-versiteten med en potensmodel, men der er tale om en statistisk model med en betydelig usikkerhed indbygget.

Projekt 5.8. Planettemperaturer – undersøgelse af zoner for liv
Flydende vand formodes at være en afgørende betingelse for organisk liv. I projektet undersøger vi hvor-ledes der kan konstrueres en særligt simpel model for sammenhængen mellem en planets afstand til solen / dens egen stjerne og den forventede planettemperatur.

Projekt 5.9 Scaling - the Physics of Lilliput – et projekt i samarbejde med engelsk
Projektet består af en engelsksproget tekst om skalering bygget op om overvejelser knyttet til romanen Gullivers rejse, hvor Gulliver både kommer til lilleputternes og kæmpernes land. Romanen er et centralt værk i den engelske litteratur. Sammen med teksten ligger der en række arbejdsspørgsmål.

Projekt 5.10 Priselasticitet - og skatteministeriets afgiftspolitik
Priselasticitet er økonomernes begreb for sammenhængen mellem pris og efterspørgsel. Det viser sig, at potensfunktioner er et godt redskab til at denne modellering. Projektet kan gennemføres som et mini-projekt om skatteministeriets anvendelse af priselasticitetsbegrebet, eller som et større projekt om hvordan man opstiller en sådan matematisk model for begrebet priselasticitet.
Praxis Forlag A/S, Vognmagergade 7, 5. sal • DK-1148 • København K • Tlf: +45 89 88 26 72 • Email: info@praxis.dk • CVR 41280921
Egmont