Tilbage til oversigten

Side 40

Ormen hin lange. Illustration til "Snorres Kongesagaer" af den norske maler Halfdan Egedius, 1897.

Ormen den Lange

Ormen den Lange var den norske konge Olav Trygvesøns meget smukke og meget lange skib. I året 1000 er han på vej mod Norge i Ormen sammen med sin flåde på 11 skibe – da han møder en kæmpeflåde på næsten 100 skibe. Det er tre kongers forenede flåde: Svend Tveskægs, den svenske konge Olaf Skotkonges og den norske jarl Eriks. Det bliver til et kæmpe søslag, der kaldes Slaget ved Svold. Nogle mener, at Svold var et sted i Øresund, andre siger ved øen Rügen.

Olavs bedste mand er Einar Tambeskælver. Han er bue-skytte. Han kan ramme alt med sine pile. Svend Tveskæg beder sine mænd standse ham. De skyder efter hans bue, ikke efter Einar. Midt i kampen hører Olav en knagende lyd som af et stort træ, der brækker midt over. ”Hvad var det, jeg hørte?” spørger han. ”Det var Norges rige af din hånd, herre konge,” siger Einar Tambeskælver, for hans bue er flækket og kan ikke mere bruges. Kongen rækker ham sin egen bue; men den er alt for blød for Einar. Snart efter vinder den store flåde, og Olav springer i vandet og drukner. Han har tabt slaget. Norge bliver delt mellem Danmark og Sverige.

Ifølge historien var Olavs kone, Thyra, med på Ormen. Hun dør af sorg. Du husker nok Thyra? Hun var Gunhilds og Svends lillesøster.

Hør lydklippet her

Vognmagergade 11, 2. sal • DK-1148 • København K • Tlf: 43503030 • Email: [email protected] • CVR 76351910
Egmont