Tilbage til oversigten

Side 36

Ormen. Wikimedia.

Regnar Lodbrog

Regnar vokser op i danernes land. Hans far er konge. Regnars største ønske er at få sit eget vikingeskib og at sejle ud i viking med det. Da han fylder 14 år, tager hans far ham med ned til stranden. Og der! ligger det smukkeste vikingeskib med plads til 20 mand ved årerne. Det er Regnars! Han samler straks alle sine gode venner, og de ror ud på vandet. Hele den sommer øver de sig i at ro og sætte sejl og sejle. Næste sommer er de allerede rigtig gode til at sejle langt ud. Snart kan de tage med de andre ud på vikinge-togt.

Den vinter hører Regnar om en prinsesse i Götaland i Sverige. Hun er lukket inde i sit hus. En slange ligger rundt om det, og ingen kan komme ind til hende. Mange unge mænd har prøvet, men forgæves. Regnar beslutter sig til at befri prinsessen.

Prinsesse Thora er en yndig ung pige. Hun bor alene i et lille hus lige ved siden af sine forældres hus. Hendes far, jarlen i Götaland, har givet hende en lille bitte orm, som en slags kæledyr. Hun giver den fluer og små dyr at æde. Men snart vokser den sig stor, så stor, at hun må lægge den udenfor huset. Nu æder den kun store stykker kød. Ormen vokser og vokser. En skønne dag er den så lang, at den ligger hele vejen rundt om huset og kan bide sig selv i halen. Når nogen kommer nær, hvæser den og spytter gift.

Regnar beder sin mor om at sy ham en dragt af dyre-skind, en lodden dragt. Han tager den på og ruller sig i tjære, så den bliver helt tæt. Den dækker ham helt, fra top til tå. Og den gør ham usårlig. Så sejler han ud i sit skib og når til Götaland. Han går alene op til Thoras hus, kun med sit spyd i hånden. Ormen hvæser og sprutter. Men dens gift kan ikke gøre Regnar noget. Han jager spyddet ind i dens hjerte, og den dør. Spyddet knækker. Så løber Regnar ned til sit skib.

Nu kan Thora komme ud. Alle er glade. Jarlen bestemmer, at den, der har befriet Thora fra ormen, skal giftes med hende. Mange unge mænd siger, at de har slået ormen ihjel. Men først da Regnar kommer med sit knækkede spyd-skæfte (håndtag), kan alle se, at det er ham. Thora og Regnar bliver gift. De er meget glade for hinanden. Nu bliver Regnar kaldt Regnar Lodbrog.

Hør lydklippet her

Vognmagergade 11, 2. sal • DK-1148 • København K • Tlf: 43503030 • Email: [email protected] • CVR 76351910
Egmont