Tilbage til oversigten

Side 27

Heimdal som manden Rig i Ai og Eddas hus. Illustration W.G. Collingwood (1908)/Wikimedia.

Træl, Karl og Jarl

Heimdal var en af aserne, en gud. Han var gudernes vagtmand. Hans hørelse var helt fantastisk god, så god at han kunne høre græsset vokse og fårenes uld vokse. Han boede på Himmelbjerget ved Bifrost, regnbuen, der gik mellem Asgård og Midgård. Hvis en jætte prøvede at gå over broen, tog Heimdal sit gjallarhorn og blæste i det, så det kunne høres i hele verden.

En dag forvandlede Heimdal sig til et menneske, manden Rig, og gik langs stranden i Midgård. Rig gik, til han kom til en fattig hytte, hvor Ai og Edda boede. De gav Rig lidt at spise, og han blev hos dem i tre dage. Om natten sov han mellem de to. Ni måneder efter fødte Edda sønnen Træl. Drengen var på ingen måde et pragteksemplar, men han var ikke bange for at arbejde, og han var stærk. Han giftede sig med Thir og sammen blev de ophav til trællenes æt.

Rig gik videre og kom til et midaldrende ægtepar, Afi og Amma. Igen blev han i tre dage, hvor han blev budt på en noget bedre kost. Amma fødte sønnen Karl ni måneder efter. Han viste sig at have forstand på at dyrke jorden og blev landmand. Han giftede sig med Snør, og sammen blev de forfædre til bøndernes æt.

Endelig besøgte Rig det unge par Far og Mor, og her fik han rigtig god mad, og boede godt. Mor fik en søn, der blev en køn ung mand. Drengen fik navnet Jarl og fik lært runer og krigskunst og blev god til at slå ihjel. Han blev gift med Erna, og de grundlagde stormændenes slægt. De fik sønnen Konr, en dygtig ung mand. En af Konrs efterkommere blev den første konge af Danmark.

På den måde blev Heimdal stamfar til trælle, bønder og stormænd. Historien viser, at der var stor forskel på rige og fattige. Men historien viser også, at det var vigtigt for alle at vise gæstfrihed.

Hør lydklippet her

Vognmagergade 11, 2. sal • DK-1148 • København K • Tlf: 43503030 • Email: [email protected] • CVR 76351910
Egmont